2014. október 10 Kategória: Hírek Írta: 

NaGESZ: Átláthatóbb működés, költséghatékony feladatellátás

Értékelés:
(0 szavazat)

A közgyűlés még áprilisban döntött arról, hogy július elsejétől létrehozza a Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezetet, (ma már) közismertebb nevén, a NaGESZ-t. A költségvetési szerv megalakítását a városvezetés részéről elsősorban az indukálta, hogy az önkormányzat által működtetett intézmények gazdasági tevékenységét ellássa: a korábbinál átláthatóbban és költséghatékonyabban. Mint azt az elmúlt majd' 3 hónap is igazolja, a NaGESZ „olajozottan" végzi kötelező feladatköreit, amik a közeljövőben tovább bővülhetnek az innovatív vezetői szemléletnek köszönhetően. A szervezet öt esztendőre kinevezett igazgatója, Horváth István ugyanis nemcsak a napi „rutinmunkákra" fókuszál, hanem – mint az a vele folytatott beszélgetésből is kiderül - az általa vezetett intézmény „jövőjét" is konkrét tervekkel kívánja biztosítani.

Ám még mielőtt ezekről szólnánk, ismerkedjünk meg jobban a szervezet mindennapjaival, felépítésével.

 • Alapvetően három részre bontható a NaGESZ feladatellátása. Egyrészt ellátjuk egyes intézmények teljes működtetését, a gazdálkodási-pénzügyi, karbantartási, beszerzési és a közétkeztetés pénzügyi feladatait. Ezek az általános iskolák, a Nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészet Iskola, a Nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium, és a Nagykanizsai Szivárvány EGYMI. Vannak olyan intézmények, amik esetében az előbb felsoroltak közül a működtetés már nem hozzánk tartozik, ilyenek többek között a bölcsődék, óvodák, kulturális és szociális intézmények. A harmadik részbe azok az intézmények tartoznak, ahol mi csak a közétkeztetés pénzügyi „ügyvitelét" biztosítjuk. Ezek a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz) által fenntartott Nagykanizsai Dr. Mező Ferenc-Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola és a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium.
 • Munka tehát akad bőven, mindezt milyen „formában" látják el?
 • Különböző szervezeti egységekkel, amik növelik a feladatellátás hatékonyságát, gördülékenységét. Egyik a gazdasági részleg, amelybe beletartozik a pénzügyi-számviteli és az intézményfenntartói csoport. Külön „egységként" dolgoznak a „közvetlen" irányításom alá tartozó munkatársaim, és szintén önálló csoportot képeznek a karbantartók, akik korábban a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.-hez tartoztak. Összesen 127-en dolgoznak a NaGESZ-ben, ugyanakkor nem mindenki a Bazárudvarban lévő irodánkban végzi a feladatát. Többen a működtetett intézményeinkben dolgoznak, példának okán az iskolákban, óvodákban dolgozó pénzügyi munkatársak, pénztárosok valamint a technikai személyzet – a takarítók, karbantartók – sem székhelyünkön látják el munkájukat.
 • Miként értékeli az elmúlt időszakot? Sikerült mára elérni, hogy – miként korábban tervezte is – „szinte észrevétlenül" működjön a szervezet?
 • A visszajelzések immár ezt igazolják, számunkra ugyanis a nyári időszak volt az első „éles bevetés", amikor a kötelező karbantartási feladatokat – legyen az festés vagy más munka – végezték el kollégáink a különböző intézményekben. Természetesen a nyár más tekintetben sem telt tétlenül. Sok más mellett ugyanis felülvizsgáltuk a szolgáltatói, beszállítói szerződéseket, valamint „átvilágítottuk" a hozzánk tartozó intézményeket információgyűjtés végett. Azért, hogy később egységes beszerzési forrást választhassunk ki (például) a higiéniai eszközök, az irodaszerek beszerzésére, az épületek távfelügyeletére és számítástechnikai eszközök karbantartására.
 • Egy egységes beszerzési forrás szintén a költséghatékony működést segítené elő?
 • Pontosan. Mivel jómagam – ahogy több ízben hangsúlyoztam is – globálisan nézem az önkormányzati költségvetést (is), hiszen nemcsak a hozzánk tartozó intézményeket szeretném jól működtetni. Éppen ezért van „talonban" az is, hogy a NaGESZ külső vállalkozási tevékenységet végezhessen, így más forrásból bevételhez juthasson.
 • Emellett még más, konkrét tervekkel, kihívásokkal tekint az elkövetkezendő időszak elé.
 • Főként arra törekszem, hogy minél kisebb bürokráciával „működjünk", s egyszerűbben, gyorsabban dönthessünk. Kihívás még bőven akad, mostanság – október elsejétől – a közétkeztetés banki befizetéssel (csoportos beszedési megbízással) történő kiegyenlítésére állunk át. Ezt a munkát ugyanis korábban a gazdasági ügyintézők látták el az intézményekben, ám mindez nagy teherrel, felelősséggel járt.
  Szintén terveink között szerepel, hogy a közeljövőben a gazdasági vezetővel körbejárjuk az intézményeket, személyes tapasztalatgyűjtésre. Valamint a 15 fős karbantartói csoportot mobilizálni szeretném: annak függvényében, mikor, hol s milyen munka adódik. Summa summarum: a különböző feladatokat átszervezni, átstruktúrálni fogom az elkövetkezendő időszakban, hogy a Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezet ezután is ugyanolyan jól, mi több, még jobban működhessen...

Forrás: http://kanizsaujsag.hu/kereses/index.php?m=200&ckid=21946

Megjelent: 4593 alkalommal
Utoljára frissítve: 2014. december 01., hétfő 07:44